Menu

Asistenční pes pro Toníčka

Sdílet na Facebooku

Když před více než 3 roky na svět vykoukl Toníček, byli manželé Presovi hodně překvapeni. Celé těhotenství je totiž lékař z genetiky přesvědčoval, že budou mít holčičku. I na častých ultrazvucích byla neustále potvrzována. Samozřejmě měli z chlapečka obrovskou radost, zároveň se ale okamžitě začali bát toho, že bude nemocný. A jejich obavy se bohužel potvrdily již 9. den po narození. Od té doby začal jejich boj s těžkou nemocí. Toníček trpí Menkesovým syndromem, který postihuje chlapečky. Jedná se o metabolické onemocnění, při kterém v těle špatně fungují přenašeči mědi. Pro správné fungování různých orgánů, svalů a kostí je měď nesmírně důležitá, u Toníčka ale přenašeče fungují jen některé a měď se i hůře vstřebává. Naopak se ukládá ve velkém ve střevech, kde působí ohromnou paseku, a tedy nejen tam. Malý podstupuje experimentální léčbu ve formě píchání mědi jehličkami do bříška. Rodiče jej musí navíc několikrát denně cévkovat, dávat mu různé léky a vitamíny. Toník je po mentální stránce skoro na úrovni svých vrstevníků. Staví lego, kostky, nebojí se ani puzzle o 36 dílcích. Baví ho autíčka, procházky a hra na hřišti.

Toníčkovo onemocnění je doprovázeno opožděným psychomotorickým vývojem, hypotonií, neprospíváním. S tím je spojené špatné vstřebávání živin, takže kil na rozdávání malý rozhodně nemá. Diagnóz je také více než dost, ale i přes všechny překážky se nevzdává. Bohužel i s řečí se vyskytly potíže, a tak rodina piluje znakování, které zatím probíhá na jedničku, pomalu rozšiřují znaky - tedy i komunikaci mezi sebou. Co se týče pohybu, Toník se díky pravidelným rehabilitacím a intenzivním pobytům dostal z ležáka až k lezení. Také si zvládne sám sednout. Rodiče se hodně věnují Feldenkraisově metodě a doplňují ji Bobath konceptem, hipoterapíí a rovněž canisterapií, která je skvělá i po psychické stránce. Toník se vždy při setkání s pejskem rozzáří a hned ukazuje, že chce ho krmit, hladit a koukat s ním na televizi. Díky vašemu hlasu dostane Toníček psího asistenta a kamaráda do nepohody. Bude jej motivovat k pohybu a pomůže rodině s hlídáním záchvatů, které malý zažívá a které jsou pro něj velmi nebezpečné.

Posláním organizace Helppes je integrace osob se zdravotním postižením do společnosti a kolektivu, jejich návrat do aktivního života, zařazení do vzdělávacího či pracovního procesu, rozšíření možností při sebeobsluze, získání větší soběstačnosti, nezávislosti, sebevědomí, svobody a bezpečí. To vše pomocí speciálně vycvičených psů v projektu Pomoc přichází na čtyřech tlapkách. Helppes, jako první organizace nejen v ČR, ale i ze zemí tzv. bývalého východního bloku, dokázal splnit podmínky nejvyšších mezinárodních standardů v poskytování služeb tohoto druhu a získal akreditaci pro plnohodnotné členství v mezinárodních organizacích, sdružujících poskytovatele těchto služeb – Assistance Dogs Europe a Assistance Dogs International. Více informací o Helppes naleznete na www.helppes.cz.

Zobrazit všechny projekty

Líbí se vám náš obsah? Sledujte nás na sociálních sítích